ads by nuffnang

Join The Best Followers

Thursday, July 12, 2012

Tip mengelak bayi tercekik ketika makan

Salam semua...setiap ibu bapa pasti risau dan bersikap berjaga-jaga ketika menyuap bayi makan. macam jugak aku. kalau tersedak tu "Aduh risau sungguh" ... cepat-cepat aku tiup ubun-ubun kepala anak aku haziq ni. sekarang dah 1 tahun lebih...yang jadi risau pulak sekarang haziq selalu kutip benda yang dia nampak atas lantai dan masukkan kedalam mulut.

So aku pesan kt wife aku jangan bagi ada mainan atau apa benda kecil yang muat mulut haziq ada atas lantai atau tempat yang haziq boleh ambil.

sedikit tip untuk dikongsikan dengan semua kawan-kawan dan pelawat:

Tip mengelak bayi tercekik ketika makan:

Apabila bayi mula menyuap sendiri makanan, pastikan mereka berada di bawah pengawasan ibu bapa. Jangan sesekali membiarkan mereka makan bersendirian.

Ketika menyediakan makanan seperti sayur, buah, ikan atau ayam, ibu harus memastikan ia dipotong kecil. Ini bagi memudahkan bayi makan dengan tenang dan selesa.

Makanan seperti gula-gula, kacang dan buah-buahan yang keras perlu dielakkan. Anak-anak memang suka gula-gula atau makanan manis tetapi sebagai ibu bapa anda perlu tegas dan cuba mengelak daripada memberikan kepada anak-anak.

Buah-buahan berbiji seperti tembikai, anggur dan pear perlu dibuang bijinya terlebih dulu. Buah itu pula perlu dipotong kecil supaya senang dikunyah.

Bayi akan makan dengan banyak ketika lapar dan akan berhenti selepas kenyang walaupun ketika itu ibu masih menyuap makanan. Bayi tidak boleh dipaksa untuk terus makan dan ibu harus berhenti menyuap makanan apabila anak-anak sudah kenyang.

Sebelum menyediakan makanan, pastikan tangan bersih kerana bayi mudah dijangkiti kuman sekiranya ibu bapa tidak menjaga kebersihan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...