ads by nuffnang

Join The Best Followers

Friday, March 18, 2011

Perniagaan WIFI Hotspot di rumah, Rumah Pangsa, Rumah Flat, Apartment, Kondo, Kedai



Perniagaan dari rumah anda, jika ada internet Streamyx atau jenama lain anda boleh memulakan perniagaan ini.

kawan saya telah membuat perniagaan ini dirumahnya di shah alam apa yang beliau lakukan adalah menggunakan streamyx 1Mbps shj dan hasilnya:

1. Sewa 1 bulan untuk langganan Wifi beliau adalah RM25.

2. Jumlah Pelanggan seramai 30 orang.

3. Jumlah RM25 x 30 orang : RM750 - langganan streamyx beliau RM110 : RM640 sebulan.

4. Jumlah Keuntungan yang beliau terima adalah RM640 sebulan, ibarat seperti anda menyewakan sebuah rumah dikawasan lembah klang.

Namun saya sarankan anda menggunakan Streamyx Unifi bagi menjamin kepuasan pelanggan.

Modal yang diperlukan adalah dalam RM4500 hingga ke RM5000
(sekali sahaja).

a. Sebuah PC untuk dijadikan sebagai server.
b. Kabel internet.
c. Router.
d. Software (yang paling mahal)
e. lain-lain (saya akan update nanti).

ramai yang menggunakan broadband biasa yang merunggut sampai nak buka berita harian pun berat sangat, tunggu 5 minit baru boleh masuk..kadang-kadang terus tak leh masuk. dengan wifi hotspot anda boleh control sendiri password untuk pelanggan,setiap pelanggan akan diberi password sendiri. Internet laju, upload dan download page tiada masalah.

Jika anda menggunakan Unifi anda boleh mengenakan bayaran sewa dalam RM30 sebulan kerana Unifi berharga RM200 sebulan untuk pakej BISNES. Paling kurang pun jika ada 25 orang pelanggan anda akan mendapat RM400 atau RM500 sebulan setelah ditolak sewa bulanan Streamyx dan elektrik anda.

Jika anda hanya berkongsi password streamyx anda, password ni blh digunakan oleh sesiapa shj yg tahu password ni dan anda tak akan tahu bahawa orang sedang menggunakan wifi anda secara percuma.

Keistimewaan Hotspot:

a. Anda boleh memberi password yg berlainan kepada setiap pelanggan.
b. Anda boleh cut off wifi anda secara manual kepada pelanggan yang tidak membayar sewa.
c. Anda boleh tentukan masa sewaan: contoh. dari 1hb hingga 30 hb dan jika pelanggan tidak membayar sewa untuk bulan seterusnya maka automatik wifi pelanggan itu terhenti.
d. Anda juga boleh memberi sewa wifi kepada yang mahukan selama 1 hari atau jam.
e. Anda boleh menggunakan bayaran melalui maybank2U atau tunai kepada pelanggan.
f. Wifi yang hebat tidak putus atau berat.
g. Mudah, senang dan yang paling penting buat duit.

Modal hanya sekali tapi duit setiap bulan mari...kalau ada yang betul-betul berminat nak buat hotspot dirumah sila tinggalkan komen disini atau tel kawan saya, Manan 012-2231125 dan maklumkan anda mengetahui dari blog saya(Untuk yg betul-betul Berminat).

31 comments:

  1. sy dah pernah buat kt tapi murah jeee barang2nya
    cuba lihat ni http://arrowtech.com.my/hotspot.pdf

    cara sistem http://arrowtech.com.my/diagram.JPG

    website kt www.arrowtech.com.my

    ReplyDelete
  2. jika tidak mggunakan sistem server maka pengguna terpaksa didadkan. seperti di kedai mamak. 15 org masuk internet dah jam. jika semua pengguna mggunakn pasword yg sama brp org shj yg dpt melayan internet dgn stabil dan lain akan mengalami kelambatan dlm loading pages.

    ReplyDelete
  3. ni pakai sistem server.. cuba bukak http://arrowtech.com.my/hotspot.pdf

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izin kan sy membeli komem..sy setuju dgn kate2 awk memang murah klu menggunakan satu mikrotik router (rm300) bersama dgn 2 access point(rm200).cube bayangkan anda mempunyai 100 orang..utk pengetahuan anda 1 access point hanya 15 org saja blh connect.percaya x anda,ada msnya 5 org sedang melayai youtube dan org yg ke6 x blh nk connect.mangapa???pemahaman network itu penting...ssh klu sy nk huraikan di sini..cukupkah klu kte hanya menggunakan 2 AP sahaja..berapa luas je signal kte yg org dapat??pengalaman sy membuat hotspot di UITM menggukan 20 AP utk membolehkan seluruh kawasan di UITM dipenuhi dgn signal Wifi...Cukup ke hanya dgn RM500...Fikir2 kan lah sendiri...mikrotik router bukan lah satu sistem server..die hanyalah sebiji router yg begitu rendah dari segi RAM dan prosessor..Dlm router tersebut mempunyai satu interface utk administrator mengkonfigure atau setting mengikut design network sendiri.cube anda lihat semula link anda itu,sblm sampai ke mikrotik router satu server diletakkan (Main Base Server)..so berapa plk harga utk membeli server tersebut..???dan utk menhubung kan antara serenban,KL ,ipoh dll sdh tentu memerlukan external ip address...Senang cerita murah klu target anda hanya utk 10 org saje...dan bukan nye 100 org lbh...

      Delete
    2. masih tak faham.... kenapa ada yang jual cuma 999 macm airtechwifi dan tuan pulak jual sampai rm4000 ke rm5000..... cube kasi pencerahan...

      Delete
    3. KEUNTUNGAN PROFIT SHARING;
      Keuntungan adalah Profit Sharing iaitu 82% milik anda dan 18% milik Arrowtech. ArrowTech mengambil 18% iaitu caj untuk generate kod tiket. Kos lain yang anda hanya perlu bayar sendiri hanyalah caj dari pembekal internet anda sahaja (ISP)....tolong bagi pencerahan knp arrowtech mengenakan caj BULANAN kpd owner hotspot system(mikrotik) tiap2 bulan kali 2,3,4,5,6,7,8.9 tahun...berapa kos sebenar yg perlu di bayar oleh owner yg inginkan mikrotik system hanya untuk generate kod tiket???

      Delete
    4. setahu sy mikrotik hotspot sistem ini mempunyai license limited dgn unlimited user...berapa kos sebenar yg perlu dibayar utk mendapatkan yg unlimited....slps 20 org bukankah kte perlu membeli routerboard utk user yg seterusnya....bukankah itu memerlukan duit atau mikrotik bagi free je...dimana sistem sy tidak memerlukan license dan bersifat unlimited users..

      Delete
    5. sistem server "mikrotik hotspot sysytem" yg paling mahal...ada caj bulanan...owner terpaksa bayar caj bulanan dgn pihak pembekal mcm awak la.....klu network problem owner kena on teamviewer dan org mcm awak la yg akan configure...soalannya siapa admin yg sebenarnya???

      Delete
  4. x pun cuba tgk link nie... arrowtech.com.my/ktw.pdf

    contoh page project MCMC/SKMM ktw.arrowtech.com.my

    ReplyDelete
  5. cuba lihat betul2 link di bawah

    http://arrowtech.com.my/hotspot.pdf

    cara sistem -------> http://arrowtech.com.my/diagram.JPG

    bukan macam sistem kt kedai mamak tu yg di maksudkan..

    ReplyDelete
  6. sy mcm berminat..berapa modal minimum tuk run bisnes ni.. mhafiz5677@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila baca semula artikal di atas...tq

      Delete
  7. Kalau Unifi apply kan kuota/limit nanti susah plak.. Hmm.. Sekejap je habis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unifi ni xde limit,Unlimited. sebab tu Unifi lebih baik dr Streamyx biasa dari segi kelajuan upload n download.

      Delete
  8. Replies
    1. P1 xsesuai krn mmpunyai kuota internet yg terhad, Unifi adalah yg terbaik krn setakat ia adalah bersifat unlimited.

      Delete
  9. Akan datang Unifi pun ada limit... kawan aku keje Telekom cakap la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. anda perlu faham berkenaan Unifi dahulu dari segi plan
      1.VIP-limited
      2.Business-Unlimited
      3.tq....

      Delete
  10. Salam, saya berminat nak buat biz wifi ni.. kalau tuan boleh beri tunjuk ajar dan cara setting.. website diatas yg diber dah tak boleh log. Kalau ada simpan boleh email pada saya.. starstreet01(@)gmail.com

    ReplyDelete
  11. saya pun sgt berminat nak buat business ni.. boleh email saya details?? suryakhooyinsaen@gmail.com

    ReplyDelete
  12. I'm not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

    Here is my site: Path of Exile Witch

    ReplyDelete
  13. I needed to thank you for this fantastic read!! I definitely enjoyed every little bit of it.
    I have you book-marked to check out new stuff you post…

    My webpage adwords tutorial 2013

    ReplyDelete
  14. Saya interest nk wat bisnes ini sendiri di rumah sewa sy(rumah flat ) dgn hanya m'gunakan pakej wifi unifi vip 150. Blh anyone's email sy secara details cara2 nya.. kongsikan ilmu moga bermanfaat.. fzrnbj@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Software kenapa mesti guna yg paling mahal....kenapa tak guna yg paling bagus...?

    ReplyDelete
  16. Software kenapa mesti guna yg paling mahal....kenapa tak guna yg paling bagus...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sofware shj yg diberi bahkan termasuk hardware....klu nk murah kite blh kurangkan kuantiti hardware...yg paling bagus dah tentu mahal.....mahal hanya perlu bayar sekali dan tidak ada caj bulanan spt arrowtech....memang nampak murah tapi terselindung kos bulanan yg perlu dibayar dan user administrator dikawal oleh arrowtech (mikrotik) cth untuk generate kod tiket

      Delete
  17. sy berminat dengn hotspot.. sila emel mklumat lnjut ke journalife87@gmail.com

    ReplyDelete
  18. boleh try di www.facebook.com/UsahawanAirTech :) ....sekadar berkongsi ilmu

    ReplyDelete
  19. Salam, saya berminat nak buat biz wifi ni.. kalau tuan boleh beri tunjuk ajar dan cara setting.. sila emel mklumat lnjut ke aarajilenterprise@gmail.com.. tq

    ReplyDelete
  20. salam saya juga berminat sila emailkan kepada saya details.Dah banyak juga saya survey di online nak dapatkan info jika ok leh on

    ReplyDelete
  21. Thank you for some other informative web site.
    The place else may I am getting that type of information written in such an ideal way?
    I have a venture that I am just now working on, and I've been on the look out for such information.

    Also visit my site ... Oriental Massage London (Http://Www.Angerfistalba.Com/Mediawiki/Index.Php?Title=Informative_Advice_For_Anyone_Seeking_Knowledge_About_Plumbing)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...