ads by nuffnang

Join The Best Followers

Tuesday, March 22, 2011

Kelebihan berwuduk


ABU Hurairah meriwayatkan Rasulullah (SAW)) bersabda:

“Pada hari kiamat, umatku dipanggil dengan ghurram muhajjalin, kerana bekas wuduknya (yang bercahaya). Siapa yang mahu menambah ghurramnya, silalah lakukan,” (Hadis Riwayat Bukhari).

“Sesiapa yang berwuduk (mahu mendapat) kesucian, Allah pasti menetapkan baginya dengan 10 kebaikan,” (Hadis Riwayat Abu Daud).

Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah bersabda:


“Seseorang sentiasa diang�gap seperti dalam keadaan solat asalkan dia tidak berhadas,” Seseorang bertanya, “Apakah erti hadas itu Abu Hurairah?”. “Buang angin,” jawab Abu Hurairah (Hadis Riwayat Bukhari).


Humran bekas hamba Uthman bin Affan mengatakan Uthman bin Affan meminta sebaldi air bagi berwuduk. Dia menuangkan air itu ke tangannya dan membasuh tapak tangannya sebanyak tiga kali.

Kemudian dia memasukkan tangan kanannya ke dalam air lalu berkumur-kumur dan membersihkan hidung, dan memasukkan air ke dalam hidung dan mengeluarkan air itu semula.

Seterusnya dia membasuh mukanya tiga kali, membasuh dua tangannya hingga siku sebanyak tiga kali. Selepas itu dia berkata, Rasulullah berpesan, “sesiapa yang berwuduk sepertiku ini, kemudian solat (sunat wuduk) dua rakaat
dengan khusyuk, pasti diampuni dosanya yang lalu,” (Hadis Riwayat Bukhari) - DIPETIK DARIPADA BUKU DIARI HIDUP RASULULLAH (SAW).

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...