ads by nuffnang

Join The Best Followers

Tuesday, September 6, 2011

Segmen Automotif - Tips @ Nasihat Keselamatan Tayar dari MICHELIN

Ramai yang memandu jauh ketika musim cuti perayaan ataupun cuti sekolah. Tayar adalah elemen paling penting bagi memastikan kenderaan bergerak dengan lancar dan menjamin keselamatan kita dan keluarga. Seperti yang terjadi pada saya ketika pergi beraya di rumah saudara di Jaya Gading Kuantan, nasib saya baik tayar hanya pancit ketika sampai disana dan dalam keadaan berhenti. Tayar saya mengalami bengkak dibahagian sebelah dalam. ini amat merbahaya kerana boleh menyebabkan tayar meletup ketika memandu.
Buka berita Harian hari ini ada iklan MICHELIN so saya klik dan terbaca mengenai nasihat keselamatan tayar dan saya akan kongsikannya disini. Baca betul-betul supaya perjalanan kita setiap hari selamat, keluarga kita pun selamat kerana kita orang yang perihatin. Jom baca bawah ni...
1. Permukaan Tayar
Ia adalah bahagian utama tayar iaitu permukaan atasnya yang menyentuh permukaan jalan raya. Permukaan atasnya adalah bahagian kenderaan yang perlu memikul bebanan sehingga 50% berat keseluruhan kenderaan.

Cadangan MICHELIN
Bukan saja pemilihan tayar yang dilakukan perlu bersesuaian, aspek penyelenggaraan perlu dititik berat bagi memastikan tayar yang digunakan sentiasa dalam keadaan baik.

2. Ketebalan Tayar
Ketebalan tayar memainkan peranan penting dalam menjamin keselamatan pengguna di jalan raya. Ia kerana permukaan tayar yang bersentuhan dengan jalan raya dapat menjamin cengkaman pada jalan raya. Pada masa sama, tekanan angin tayar perlu konsisten pada bacaan yang ditetapkan. Ia dapat memastikan jarak lebihan apabila kenderaan dibrek.

Cadangan MICHELIN
Tukar tayar kenderaan sebelum benang permukaannya haus atau nipis pada ukuran
1.6 millimeter. Bagi memudahkan pengguna mengetahui ketebalan tayar bersesuaian dengan ukuran yang tepat, Michelin membangunkan tayar yang dilengkapi dengan penentu ukuran ketebalannya.

3. Tayar Belakang
Ia adalah bahagian yang tidak mempunyai hubungan secara langsung dengan stereng kenderaan. Oleh demikian, tindak balas yang ditunjukkan tayar belakang sukar diramalkan khususnya dalam situasi mengejut.

Cadangan MICHELIN
Pemilik kenderaan dinasihatkan sentiasa membuat pemeriksaan angin tayar dan struktur keupayaanya. Tekanan angin perlu mengikut ukuran yang ditetap, di mana ia berbeza untuk bahagian depan dan belakang.

4. Keseimbangan
Tayar yang seimbang dapat menggelakkan
getah permukaannya cepat haus. Ia berperanan memastikan berat kenderaan diagihkan secara seimbang menerusi keempat-empat tayarnya.
Selain itu, ia mengurangkan gegaran ketika pemanduan dan seterusnya menjamin keselesaan pengguna.

Cadangan MICHELIN
Pastikan keempat-empat tayar yang digunakan pada sentiasa seimbang bagi menjamin keselamatan & keselesaan pengguna jalan raya

5. Tekanan Angin
Ukuran tekanan angin tayar yang tepat memastikan kawalan kenderaan lebih cekap dan efisien pada setiap masa.

Masalah bunga tayar cepat haus dapat dielakkan sekiranya tekanan anginnya dititik beratkan. Tekanan angin tayar yang rendah meningkatkan risiko untuk ia cepat rosak. Penggunaan angin berlebihan sehingga 20% memendekkan jangka hayatnya sehingga 10,000 kilometer sejam.

Buat pengetahuan pemilik kenderaan, tekanan angin yang tepat dapat menjimatkan penggunaan bahan api kenderaan.

Cadangan MICHELIN
Tekanan angin tayar termasuk tayar kelima perlu diperiksa setiap bulan atau sebelum perjalanan jauh. Ukuran tekanan angin tayar lebih tepat jika ia diambil dalam persekitaran sejuk. Ia kerana berat tayar bertambah antara 4-5 psi apabila panas

6. Penutup Angin
Penutup angin tayar kenderaan dibangunkan daripada bahan berasaskan getah. Bahagian saluran bagi pengisian angin tayar penting dan perlu dipastikan saluran laluan angin ditutup setiap masa.

Cadangan MICHELIN
Tukar penutup angin setiap kali tayar ditukar. Ia adalah proses yang tidak mahal and kaedah itu hanya menggunakan kos rendah.

7. Keselarian Tayar
Pastikan tayar dan kenderaan sentiasa dipasang dalam keadaan selari. Sekiranya geometri suspensi kenderaan tidak mengikut ukuran yang ditetapkan, ia akan membahayakan keselamatan pemandu.

Cadangan MICHELIN
Bagi memastikan penggendalian kenderaan
lebih cekap, perlindungan tayar lebih berkesan dan jaminan penjimatan minyak, Michelin mencadangkan sentiasa lakukan pemeriksaan keselarian khususnya jika keseimbangan tayar mula terjejas.
8. Membaiki Tayar
Langkah pertama yang perlu diambil bagi memperbaiki kerosakan tayar adalah dengan mendapatkan khidmat profesional. Ia kerana, keadaan sebenar bahagian dalam tayar dan kerosakan pada segmen itu hanya dapat ditentukan profesional. Selain itu, proses memperbaiki tayar perlu menggunakan bahan yang tepat, di mana ketepatan saiznya juga penting.

Cadangan MICHELIN
Bagi memastikan cadangan yang diberikan berhubung keadaan tayar tepat, pemilik kenderaan disaran mendapatkan khidmat pihak profesional.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...